Is kauwen belangrijk voor een hond?

Is kauwen belangrijk voor een hond?

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden van alle leeftijden. Kauwen houdt de kaken sterk en de tanden schoon, maar het kent nog veel meer voordelen. Lees je mee?

Is kauwen voor een hond goed?

Kauwen is een volkomen normaal gedrag voor honden van alle leeftijden. Zowel wilde als gedomesticeerde honden besteden uren aan het kauwen van runderhuidbotten. Honden houden ervan om op botten, stokken en zo ongeveer alles te kauwen dat beschikbaar is.

Waarom kauwen honden?

Ze kauwen voor het plezier, ze kauwen voor stimulatie en ze kauwen om angst te verlichten. Hoewel kauwgedrag normaal is, richten honden hun kauwgedrag soms op ongepaste spullen zoals die van ons. Een hond die veel stress ervaart, bijvoorbeeld omdat ‘ie alleen thuis is, kan gaan kauwen om zichzelf te kalmeren. Zowel puppy’s als volwassen honden moeten verschillende dingen aan geschikt en aantrekkelijk kauwspeelgoed en kauwsnacks hebben.

Alleen het hebben van de juiste dingen om op te kauwen is echter niet voldoende om ongepast kauwen te voorkomen. Honden moeten leren wat goed is om op te kauwen en wat niet. Dit kan je op een positieve manier aanleren, zodat je hond begrijpt wat wel de bedoeling is. Het begint natuurlijk bij voldoende spullen in huis hebben.

Voordelen van kauwen?

Kauwen kent verschillende voordelen. Hieronder vind je enkele voordelen:

  • Kauwspeeltjes en kauwsnacks bevorderen de gezondheid van het gebit
  • Zorgt voor de aanmaak van ontspannende hormonen
  • Kauwen kan honden van stress en angst doen verlichten
  • Hondenkauwspeeltjes helpen bij het wisselen van tandjes bij puppy’s
  • Goed hondenspeelgoed helpt destructief kauwen te voorkomen
  • Kauwspeeltjes houden je hond/puppy bezig

Kauwen voor een gezond gebit van je hond

Kauwen kan helpen om de tanden en het tandvlees van je hond schoon te maken. Door te kauwen worden de tanden gladder en wordt tandsteen verwijderd. Het bevordert ook antibacterieel speeksel dat de mond van je hond reinigt. Je kunt ook merken dat de adem van je hond verbetert door het kauwen.

Een hond laten kauwen bij stress en angst

Als een hond gestrest of gespannen is zal hij zelf manieren vinden om die ‘onrust’ kwijt te raken. Dit kunnen activiteiten zijn die kalmeren en plezier geven. Kauwen is een manier om om te gaan met die spanning en stress. Het verlaagt stress en geeft plezier. Wist je dat je hond gelukshormonen aanmaakt bij het kauwen. Je kan dan denken aan endorfine en dopamine. Deze zorgen voor een goed gevoel. Zo helpt endorfine meer bij het verlagen van stress en pijn en geeft dopamine een goed gevoel. Dit ontstaat omdat je hond iets doet waar hij plezier aan beleeft.

Helpt bij het wisselen van tanden bij puppy’s

kauwspeeltjes zijn een musthave. Kauwen kan de pijn verlichten die puppy’s ervaren tijdens het wisselen van tanden. In sommige gevallen kan het heel fijn zijn als de kauwspeeltjes koud zijn. Dit geeft een extra rustgevend effect. Je kunt bijvoorbeeld een gevulde sumo in de vriezer leggen en die op een later moment aanbieden. Kauwen bevordert ook de groei van de tanden, dit zorgt voor een goed ontwikkeld gebit als de hond volwassen is.

Kauwen helpt destructief kauwen voorkomen

Je weet inmiddels dat honden houden van kauwen. Ze hebben het nodig. Het is alleen jammer wanneer onze meubels, schoenen en andere materialen de dupe worden van die natuurlijk kauwdrift. Onder andere kauwspeeltje kunnen zinvol zijn wanneer je een hond hebt die veel kapot kauwt. Het voordeel van veel leuke kauwspeeltjes hebben en met regelmaat kauwsnacks aangeboden te krijgen is dat je hond ook niet af te reageren op andere materialen.

Houdt er wel rekening mee dat destructief kauwen verschillende redenen kan hebben. Het is altijd belangrijk om te kijken naar de onderlaag van een gedragsprobleem

Wordt een hond moe van kauwen?

Kauwen heeft als voordeel dat die ontspannende hormonen worden aangemaakt. Dus op de eerste plaats zorgt kauwen er voor dat de hond kan ontspannen, stress kan reduceren. Daarnaast geeft kauwen plezier, en dat zorgt dus weer dopamine en dat geeft een goed gevoel. Kauwen draagt dus bij aan stressmanagement. Het heeft een positief effect op het prikkelemmertje van je hond. Zowel tijdens stressvolle momenten als na afloop van veel stress kan wat te kauwen aanbieden erg zinvol zijn.

Kauwen op kauwspeeltjes of kauwsnacks kan wel degelijk maken dat je hond moe wordt. Het is een vorm van mentale uitdaging. Je hond heeft veel focus nodig om het voor elkaar te krijgen.  Je hond moet zich concentreren om alles er uit te krijgen.

Petfactor B.V. - KVK 84269510 - Bellstraat 7, 3861 NP, Nijkerk