Je hond afkoelen tijdens warm weer

Je hond afkoelen tijdens warm weer: zo doe je dat

 

Je hond afkoelen is in de zomer extra belangrijk. Want hoewel bepaalde honden beter tegen de hitte kunnen dan anderen, hebben onze viervoeters in de zomer (en zeker tijdens een hittegolf) flink wat meer zorg en aandacht nodig om koel te blijven. Zo hou je je hond koel, voorkom je een zonnesteek en zorg je voor een heerlijke zomer waar jullie allebei van kunnen genieten.

met een opvouwbare waterbak hou je je hond koel waar jullie ook zijn

Tips om je hond tijdens de zomer (of een hittegolf) koel te houden

Zo hou je je (oppas)hond koel als het kwik stijgt:

  • Zorg voor een koelmat of een natte doek om op te liggen. Let op: zorg ervoor dat deze koel, maar niet ijskoud is, omdat dit de aderen van je hond vernauwt en juist voor een hogere temperatuur zorgt.
  • Zet in iedere ruimte een bak vers water en vul deze regelmatig bij.
  • Zet een badje met een laagje ondiep, vers water klaar waar je hond lekker in kan pootjebaden. Dit water moet fris, maar niet ijskoud zijn. Laat je hond nooit zonder toezicht in een zwembadje spelen!
  • Zorg ook buiten voor extra veel schaduw door een parasol neer te zetten of zonnedoek op te hangen.
  • Neem een opvouwbare waterbak en genoeg water mee voor tijdens jullie wandelingen.
  • Laat je hond zo vroeg mogelijk in de ochtend en aan het begin van de avond uit. Zo voorkom je dat jullie op het heetst van de dag buiten zijn.
  • Voorkom dat je hond over hete tegels loopt: hierdoor kan hij of zij namelijk zijn pootkussentjes verbranden.
  • Trakteer je hond op heerlijke, zelfgemaakte verkoelende hondensnacks.

Welke honden kunnen beter tegen de hitte?

In het algemeen kunnen honden met een dunne, kortharige vacht beter tegen de hitte dan honden met een dikkere vacht. En niet alleen de vacht maakt uit: ook snuitlengte speelt een belangrijke rol.

Zo kunnen honden met een lange snuit (zoals windhonden of podenco’s) vaak makkelijker afkoelen dan kortsnuitige honden (zoals mopshonden en franse buldogs). Bij het inademen door hun lange neus, koelt de lucht namelijk al af, waardoor ze minder moeite hoeven te doen om deze warmte weer kwijt te raken.

Honden die minder makkelijk afkoelen

Hoewel de meeste honden de zomermaanden en hittegolven prima doorkomen met extra hydratatie en een aangepaste, schaduwrijke omgeving, hebben sommige honden het wat moeilijker als het gaat om hitte en afkoelen.

Kortsnuitige, brachycephalische honden kunnen hun temperatuur moeilijker reguleren omdat de lucht die ze inademen minder tijd en ruimte heeft om af te koelen. Hondenrassen die hier vaak last van hebben, zijn onder andere buldogs, mopshonden en boston terriërs.

 

En niet alleen kortsnuitige honden hebben meer moeite met afkoelen: let tijdens een hittegolf of een gewone warme zomerdag ook extra goed op zeer grote honden, oude honden, honden met overgewicht en honden met suikerziekte.

Zonnesteek bij honden: herken de signalen

   • Verhoogde temperatuur (hoger dan 40° celsius)
   • Kortademigheid en hijgen
   • Overmatige speekselaanmaak, dik speeksel
   • Vermoeidheid of depressie
   • Spiertrillingen
   • Duizeligheid

Neem direct contact op met je dierenarts als je deze symptomen bij je hond herkent.

Verder is het belangrijk dat je je hond zoveel mogelijk helpt met afkoelen. Dit doe je door zijn buik en voetkussentjes de koelen met water (pas op dat het niet ijskoud is) of met een natte doek. Wikkel geen natte doek om je hond heen, omdat dit juist tot een hogere temperatuur kan leiden. Om de rest van het lichaam van je hond te verkoelen, kun je koel water over zijn of haar lijf sprenkelen, waarbij je ervoor zorgt dat het echt doordringt in de vacht, en dat het niet alleen aan de oppervlakte van de vacht blijft. Sprenkel ook water in de mond en over de tong van je hond.

Meet de temperatuur van je hond iedere 5 minuten, en stop pas met het laten afkoelen van je hond als de temperatuur weer onder de 40° celsius is. Probeer je hond niet te snel af te koelen (met bijvoorbeeld een ijskoud zwembadje), omdat hij of zij hierdoor juist risico op een shock loopt. Dwing je hond ook niet om te drinken, maar zorg er wel voor dat er vers water binnen bereik is.

Uitdroging bij honden: herken de signalen

   • Diepliggende ogen
   • Lusteloosheid
   • Droge mond
   • Depressie
   • Pak voorzichtig een stukje vel op aan de bovenkant van de nek en laat het los. Veert het langzaam terug?

Het is niet altijd makkelijk om de signalen van uitdroging bij je hond te herkennen. Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je hond last heeft van uitdroging. Mocht de dierenarts zien dat je hond uitgedroogd is, dan kan hij of zij via een infuus vocht toedienen.

Zorg er tijdens een hittegolf of warm weer voor dat je hond kan afkoelen met koel, vers drinkwater. Om het drinken extra aan te moedigen, kun je meerdere waterbakken in verschillende ruimtes neerzetten, en kun je wat wortelsap, kippenbouillon of stukjes fruit aan het water toevoegen.

Scheren om je hond te laten afkoelen?

Als je hond een dubbele vacht heeft, zoals bijvoorbeeld terriërs, berner sennenhonden, herders en golden retrievers, kan het verleidelijk zijn om een hoop van dat haar af te scheren zodat je hond koel blijft. Toch is dit meestal geen goed idee: je hond mist dan namelijk ineens zijn of haar isolatielaag, en is minder goed beschermd tegen de zon.

Daarnaast kan het voor sommige honden jaren duren om hun oude vacht weer terug te krijgen, omdat de verschillende vachtlagen ook verschillende groeicyclussen hebben.

          Bekijk hier alle koelartikelen

 

Petfactor B.V. - KVK 84269510 - Bellstraat 7, 3861 NP, Nijkerk