Nagels knippen hond, zo doe je dat! (Veilig)

TIK TIK TIK, ja je hoord het goed, daar komt je hond door de woonkamer heen gewandeld!

Wat is het?… Het zijn de hondennagels die tegen de net nieuwe vloer tikken en krassen. Het is het teken om je hond zijn nagels te gaan knippen!

Naast dat je vloer onder de krassen zit, is het voor je hond ook niet prettig, dus hoog tijd om dit even goed aan te pakken!

Maar hoe nagels van je hond knippen? Dat is precies wat we je gaan uitleggen in deze blog.

Van het kiezen van het juiste gereedschap tot professionele tips voor het omgaan met zwarte nagels – wij zorgen ervoor dat je klaar bent om je hond een pootje te helpen in zijn nagelverzorgingsroutine.

Laten we aan de slag gaan!

Benodigdheden voor hondennagels knippen

Het knippen van de nagels van je hond lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar met de juiste tools in handen transformeer je deze noodzakelijke verzorgingsroutine in een fluitje van een cent.

Hier is wat je nodig hebt om zelf nagels hond te knippen

 • Honden Nagelknippers: Kies uit een verscheidenheid aan nagelknippers specifiek ontworpen voor honden. Of je nu een kleine chihuahua of een grote Duitse herder hebt, wij hebben de perfecte maat en stijl voor jouw huisdier.
 • Veiligheidsvijl: Nadat de nagels geknipt zijn, helpt een vijl om scherpe randjes glad te strijken, waardoor de kans op krassen vermindert. Zo hou je prachtige vloer ook lang prachtig! 😉
 • Bloedstelpend Poeder: Mocht je per ongeluk te dicht bij de kwik (het levende deel van de nagel) knippen en een bloeding veroorzaken, dan is dit poeder geen overbodige luxe om de bloeding snel te stoppen.
 • Beloningen: Vergeet niet om wat lekkernijde en bij hand te hebben om je hond te belonen voor zijn geduld en goed gedrag tijdens het knipproces. Een aanrader zijn de Mix Trainers van YOEKL!

Elke hondeneigenaar weet dat regelmatige verzorging essentieel is voor de gezondheid en het geluk van hun hond. Maak van nagelknippen een positieve ervaring, met de hoogwaardige verzorgingsproducten van Petfactor. We doen ons uiterste best om de beste merken en hondenspullen aan te bieden en hondenverzorging is daar geen uitzondering in!

Stap-voor-stap gids: Nagels knippen hond!

Voorbereiding: Creeër rust en comfort!

 1. Kies het juiste moment: Zoek een rustig moment waarop je hond ontspannen is, bijvoorbeeld na een maaltijd of een lange wandeling.
 2. Creëer een kalme omgeving: Zorg voor een rustige ruimte zonder afleidingen om je hond op zijn gemak te stellen.
 3. Laat je hond wennen: Laat je hond vooraf wennen aan de aanraking van zijn poten en het geluid van de nagelknipper. Dit vermindert angst tijdens het knippen.

De hondennagels knippen.

 1. Houd de poot stevig vast: Pak zachtjes maar stevig de poot van je hond vast en scheid de tenen met je vingers.
 2. Identificeer de ‘levende’ deel van de nagel: Bij lichtgekleurde nagels kun je het roze ‘levende’ deel, of de kwik, gemakkelijk zien. Vermijd dit gebied om bloeden te voorkomen. Bij zwarte nagels knip je steeds kleine stukjes tegelijk om de kwik niet per ongeluk te raken.
 3. Knip schuin af: Knip de nagel schuin af, parallel aan de onderkant van de voetzool. Dit helpt bij het natuurlijk vormgeven van de nagel.
hondennagel leven vinden uitgelegd petfactor
Hier een voorbeeld van het ‘leven’ in de nagel van een hond.

Afronding: Beloon en controleer!

 • Beloon je hond: Geef na elke succesvolle knip een beloning (zoals Mix Trainers van YOEKL) om positieve associaties met het knippen te versterken.
 • Controleer en vijl: Controleer de lengte en vijl scherpe randjes zachtjes bij voor comfort voor je hond en de vloer is je ook weer dankbaar.

Waarom is nagels knippen hond belangrijk?

Je hond, altijd vol energie en klaar om de wereld te verkennen, begint aarzelend te zijn bij het spelen of lijkt ongemakkelijk bij het lopen. Dit kan het effect zijn van te lange hondennagels…

Problemen veroorzaakt door te lange hondennagels:

 • Pijn en ongemak: Te lange nagels zorgen voor druk op de tenen en poten van de hond, wat pijnlijk kan zijn tijdens het lopen, rennen en spelen.
 • Verstoorde houding: Constante druk kan leiden tot een onnatuurlijke loop- en staanpositie, wat op lange termijn gewrichtsproblemen kan veroorzaken.
 • Ingegroeide nagels: Zonder regelmatige trimbeurten kunnen nagels in de zachte weefsels van de poot groeien, dit is enorm pijnlijk en infectiegevoelig.
 • Verminderde grip: In huis kunnen lange nagels het moeilijker maken voor je hond om op gladde oppervlakken te lopen, wat het risico op uitglijden en blessures verhoogt.

Dus het antwoordt op de vraag, moet je een hond zijn nagels knippen, is JA!

Maar dan rijst de vraag: wanneer en hoe vaak is het nodig?  Geen zorgen! We hebben het hieronder uitgelegd…

Wanneer en hoe vaak nagels  knippen van je hond?

Het knippen van je hond’s nagels is niet alleen voor de looks; het is ook voor hun welzijn van toepassing. Maar wanneer nagels knippen hond en hoe vaak nagels knippen hond zijn natuurlijke geen gekke vragen!

 • Wanneer? Luister goed! Hoor je je hond tikken op de vloer als ze lopen? Dat is het teken dat zegt: “Tijd om te knippen!”
 • Hoe vaak? Over het algemeen is eens per maand een goede start. Maar let op, elke hond is anders. Als je hond veel buiten speelt, vooral op harde oppervlakken, slijten hun nagels natuurlijk meer af dan een hond die voornamelijk binnen blijft.

Nogmaals lange nagels kunnen leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen, zoals een verkeerde houding of gewrichtspijn. Kortom, het bijhouden van de nagels van je hond houdt ze blij, gezond en klaar voor avontuur. Regelmatig knippen voorkomt problemen VOOR dat ze beginnen.

FAQ hondennagels knippen!

Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen die elke hondenbezitter heeft over de nagels van een hond knippen!

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met het knippen van de nagels van mijn hond?

Je kunt beginnen met het knippen van de nagels zodra je puppy bij je thuis komt. Jong beginnen helpt je hond te wennen aan het proces, wat stress voor jullie beiden vermindert.

nagels knippen hond puppy
Jong geleerd is oud gedaan!

Hoe kort moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Knip de nagels tot vlak boven het punt waar ze beginnen te buigen. Voor honden met witte nagels kun je de roze ‘vrij gemakkelijk’ zien lopen, wat je een goede indicatie geeft. Bij zwarte nagels is voorzichtigheid een eis; knip kleine stukjes tegelijk.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk een nagel te kort knip en het begint te bloeden?

Gebruik een stelpmiddel om de bloeding te stoppen. Houd de poot stevig vast en druk het middel direct op de nagel. Als het bloeden niet stopt, neem dan contact op met je dierenarts.

Is het beter om de nagels van mijn hond te knippen of te vijlen?

Dit hangt af van de voorkeur van je hond. Sommige honden verdragen het vijlen beter omdat het minder stressvol is. Echter, knippen is sneller en effectiever voor lange nagels en er bestaat een kleine kans dat de nagels splijten bij vijlen.

Hoe kan ik zwarte nagels knippen hond zonder het ‘leven’ te raken?

Bij zwarte nagels is het aan te raden om in kleine stapjes te knippen en te letten op een donkere stip in het midden van de nagel, wat het begin van de snel aangeeft. Als je twijfelt, knip dan minder af en knip vaker.

Samengevat

Het regelmatig knippen van de nagels van je hond is essentieel voor hun welzijn. In blog hebben we laten zien hoe belangrijk goede nagelverzorging is om pijnlijke problemen te voorkomen en de mobiliteit van je hond te ondersteunen. Geduld, nauwkeurigheid en de juiste aanpak zijn cruciaal. Voel je je onzeker of heb je vragen? Wees dan niet bang om hulp te vragen van ons of je lokale expert. Bij Petfactor begrijpen we het belang van goede verzorging en zijn we hier om je te helpen met advies en de juiste verzorgings tools.

Wil je beter zorgen voor de nagels van je hond? Of voel je je nu beter voorbereid om deze taak aan te pakken? Perfect! Klik op de knop hieronder en bekijk alle nagelknippers om aan de slag te gaan!

Ja ik wil een nagelknipper om voor mijn hond te zorgen!
Petfactor B.V. - Hooiland 19, 3861XD Nijkerk - KVK nr. 84269510 - BTW nr. NL863153902B01