Steek je neus er maar in!

Honden hebben een enorm reukvermogen! En dat komt natuurlijk allemaal dankzij de 200 miljoen geurreceptoren in hun neus. Ter vergelijking; wij hebben er 5 miljoen. Maar wist je dat de neus van een hond ook veel zegt over de gezondheid van jouw kanjer? We leggen je uit hoe!

Maar eerst vertellen we je wat over de neus zelf. Deze zijn per viervoeter uniek. Net als een vingerafdruk bij de mens. Het voorste gedeelte waar geen haar zit heet de neusspiegel. En net als bij ons, heeft de hond ook een tussenschot tussen de twee neusgaten. De neusholtes hebben een slijmvlies aan de binnenkant, waarbij miljoenen bloedvaten zorgen voor een goede doorbloeding. Grappig weetje, hoe verder je in de neus komt, hoe zachter deze is. De buitenkant van de neus is heel gevoelig. Wanneer deze beschadigd is, kan dit voor veel ongemak zorgen. Wees hier dus alert op.

Gezonde neus

Een natte neus is een gezonde neus. Het vocht zorgt voor een goede reiniging. Maar door een natte neus kan je hond ook geuren beter opnemen en dus beter ruiken. Kliertjes en traanbuizen zorgen ervoor dat de neus vochtig blijft. Maar het belangrijkste instrument is misschien wel de tong van je hond. Hiermee houdt hij zijn neus in topconditie. Zorg er daarom voor dat je hond altijd voldoende kan drinken. Bijvoorbeeld door deze waterbakken. We hebben ze in vele verschillende soorten, dus altijd eentje die jouw hond prettig vindt.

Droge neus

Is een droge neus dan altijd ongezond? Nee! Zeker niet. Als je hond lekker heeft liggen slapen kan zijn neus wat droger zijn. Dat is helemaal niet erg en zal je ook bij jezelf wel herkennen. Als een neus langere tijd droog blijft is het belangrijk deze te verzorgen. Scheurtjes of schilfers kunnen namelijk erg vervelend zijn. Een droge neus kan ook een teken van bijvoorbeeld een allergie zijn. Twijfel je aan het welzijn van je hond? Bel dan altijd je dierenarts voor overleg.

Wist je dat een hondenneus ook kan verbranden? Vooral op zonnige dagen is het belangrijk je hond goed te beschermen. Er is zelfs speciale hondenzonnebrand die extra ondersteuning kan bieden!

Nuttig instrument

De neus van de hond is een wonderlijk iets. Door de enorme kracht worden honden getraind om bijvoorbeeld te helpen in de drugsopsporing of om mensen met diabetes te waarschuwen als hun bloedsuikerwaarden afwijkend zijn. Hier gaat jaren van training aan vooraf. Maar ook jij kan de neus van jouw hond trainen. Bijvoorbeeld door denkspelletjes of voerballen. Doe bijvoorbeeld in één hand een snoepje en laat de hond uitzoeken in welke hand het verstopt zit. Zo daag je jouw hond uit en versterken jullie je band.

 

Kijk jij nog hetzelfde naar de neus van jouw hond?!

 

Petfactor B.V. - Hooiland 19, 3861XD Nijkerk - KVK nr. 84269510 - BTW nr. NL863153902B01