Wat te doen bij angst voor vuurwerk

Wat te doen bij angst voor vuurwerk

Voor veel huisdieren is de jaarwisseling erg stressvol. Angst voor vuurwerk is een veelvoorkomend probleem waar huisdieren last van krijgen. Dit wordt veroorzaakt door het lawaai, maar ook door het aanzicht en de felle lichten en kleuren. De grootste grondlegger van de angst is echter het geluid. Honden en katten zijn vrij angstig aangelegd en reageren erg gevoelig op de emoties van de eigenaar. Je schrikt zelf vaak ook van een harde knal, waardoor je huisdier nog angstiger zal zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de angst te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Ontdek het complete assortiment met producten tegen vuurwerk angst op Petfactor.nl

Angst voor vuurwerk bij honden

Je kunt een hond op meerdere manieren laten wennen aan vuurwerk. Er bestaan vuurwerktrainingen, maar je kunt ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld CD’s met vuurwerkgeluiden. Hierbij begin je met afspelen op een laag volume en houd je de hond bezig met leuke afleidingsmanoeuvres, zoals spelletjes en hondensnoepjes. Je kunt het volume langzaam omhoog schroeven, waardoor de hond spelenderwijs gewend raakt aan het geluid. Met oud en nieuw zijn er veel honden die niet naar buiten durven of angstig zijn bij het uitlaten, dus laat je hond wel altijd aangelijnd uit. Je wilt niet dat je hond wegrent bij de eerste de beste knal. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hond uit te laten in een omgeving waarvan je weet dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, maar dat is min of meer omzeilen van de angst, in plaats van de hond te laten wennen. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe belangrijk gewenning aan vuurwerk is, aangezien dat slechts twee dagen in het jaar afgestoken mag worden.

Tip: Wat vaak ook wil helpen is met buurtgenoten afspreken om met zijn allen te gaan wandelen. Angstige honden zijn meestal behoorlijk beïnvloedbaar door andere, rustigere honden. Zo kunnen ze elkaar geruststellen.

Angst voor vuurwerk bij katten

Katten zijn een stuk minder beïnvloedbaar dan honden. De gemoedstoestand van een hond is (deels) te beïnvloeden door een rustige sfeer in huis, terwijl katten zich weinig aantrekken van de gemoedstoestand van de mens. Voor katten kun je dus beter kijken naar een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een Feliway-verdamper. Dit is een verstuiver die je in het stopcontact steekt, welke geurstoffen verspreidt waar katten rustig van worden. Mensen kunnen deze geur niet waarnemen en het is ook niet schadelijk (voor de mens en voor de kat niet). Voor het beste resultaat zou je hier twee weken voor oud en nieuw al mee moeten beginnen en de verdamper tot minimaal een week na oud en nieuw laten zitten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit vuurwerkangst kan verminderen, dus wellicht de moeite waard om te proberen als je angstige katten in huis hebt.

 

10 TIPS BIJ VUURWERKANGST

Tip 1. Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats
Dit is een plekje waar de hond beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een mandje of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Hier kan eventueel een deken of handdoek overheen gelegd worden voor extra afzondering.

Tip 2. Ondersteunen met ADAPTIL
Gebruik producten die honden op natuurlijke wijze ondersteunen. ADAPTIL bevat geruststellende feromonen die honden ondersteuning bieden in deze voor hun stressvolle maand. De producten helpen jouw huisdier op een natuurlijke wijze omgaan met stressvolle situaties en zijn dus ideaal in te zetten bij vuurwerkangst. Hang tijdig de ADAPTIL Calm Verdamper nabij de veilige haven van je hond of spray de veilige haven in met ADAPTIL Transport Spray.

Ben je vergeten tijdig te beginnen met training of heb je ondanks al je inspanning een snelle oplossing nodig? Gebruik dan de ADAPTIL Chew. Deze natuurlijke angstremmers in de vorm van smakelijke kauwsnacks zijn ontwikkeld om snel te werken (binnen 30 minuten).

De producten van ADAPTIL:

✔ Werken veilig en niet verdovend
✔ Werken ontspannend
✔ Voorkomen en verminderen stress
✔ Worden aanbevolen door dierenartsen

LET OP! Er zijn producten op de markt die een verdovende werking hebben en niet geschikt zijn bij vuurwerkangst. Kijk hier alsjeblieft mee uit.

Tip 3. Voorkomen is beter dan genezen
Een goed doorlopen socialisatieperiode is zeer belangrijk voor de rest van het leven van jouw pup. Het is in deze periode belangrijk dat het dier wendt aan vreemde en onverwachte geluiden zoals vuurwerk.

Tip 4. Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter snel weer veilig thuis.

Tip 5. Laat honden aangelijnd uit
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken.  Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.

Tip 6. Sluit alles af
Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten (let op dat er geen vuurwerk op de tv wordt getoond). Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend.

Tip 7. Geef steun waar nodig
Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven!

Tip 8. Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is
Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief (zie vorige tip).

Tip 9. Zorg voor afleiding

Probeer je hond met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Biedt iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

Tip 10. Laat je hond zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten
De meeste honden kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst.

 

 

Petfactor B.V. - Hooiland 19, 3861XD Nijkerk - KVK nr. 84269510 - BTW nr. NL863153902B01