Weigert je hond zijn nieuwe mand?

Weigert je hond zijn nieuwe mand? Lees onderstaande tips!

Ze zien er heerlijk uit; het brede aanbod aan hondenmanden of -kussens. De één nog zachter of comfortabeler dan de andere. Maar wanneer jij een nieuwe mand voor jouw kanjer hebt gekocht, weigert hij of zij erin te liggen. Hoe kan dit? We leggen het graag uit.

Honden houden van een vertrouwd gevoel. Ze zoeken veiligheid en geborgenheid en vonden dat in hun oude mand. Zijn of haar instinct vertelde dat dit een veilige plek was. Nu de oude mand weg is, moeten ze dat gevoel opnieuw gaan krijgen. En deze ogenschijnlijk kleine verandering kan voor veel stress zorgen. We geven je graag een paar tips waardoor je de overgang naar een nieuwe mand soepel kan laten verlopen. Zo geniet jouw trouwe vriend binnen een mum van tijd weer van een heerlijke veilige plek.

Tip 1: Zorg voor de juiste geur!
De neus van een hond is enorm gevoelig. Een hond ruikt vele malen beter dan een mens. Zij hebben wel 200 miljoen geurreceptoren, waarbij wij het er ‘maar’ met 5 miljoen moeten doen. Wist je dat een hond zijn neus van links naar rechts kan bewegen? Zo haalt hij nog meer geurmoleculen uit de lucht. De natte neus van een hond is dan ook niet voor niets. Daardoor blijven de geurmoleculen namelijk beter plakken. Met een natte neus ruikt hij dus beter!

Geen wonder dat geur een belangrijke rol speelt bij een nieuwe slaapplek. Leg daarom een aantal dagen van tevoren een deken in de oude mand. Wanneer de nieuwe mand komt, verplaats je de deken naar de nieuwe mand en zal je hond zich er sneller vertrouwd voelen. Denk je dat de overgang te groot is? Zet dan beide manden naast elkaar en breng stapje bij beetje de deken naar de nieuwe mand.

Een andere truc is om een gebruikt laken of oude trui van jezelf in de nieuwe mand te leggen. Ook dat voelt vertrouwd!

Tip 2: Kies de juiste plek
Wat is de juiste plek voor een hondenmand? Die is er niet! Dat verschilt namelijk van hond tot hond. Sommige honden vinden het fijn in de drukte te liggen, waarbij anderen juist liever een rustig plekje hebben. Koop je dus voor het eerst een mand? Kijk dan waar je hond nu al gaat liggen en plaats daar de mand. Vervang je een oude mand? Kies dan niet dat moment uit om ook van plek te wisselen. Plaats de nieuwe mand op dezelfde plek. Pas als je hond gewend is aan de nieuwe mand kan je desgewenst de mand proberen te gaan verplaatsen.

Tip 3: Maak het leuk!
Zorg ervoor dat je hond de nieuwe slaapplek associeert met iets leuks. Dat doe je door het favoriete speeltje erin te leggen en hem te prijzen als hij ermee gaat spelen. Je kan er bijvoorbeeld ook een lekkere kauwsnack in leggen of hem elke keer een lekkere beloning te geven als hij erin gaat liggen of interesse toont. Dwing je hond ieder geval nooit de nieuwe mand in. Daardoor wordt de nieuwe plek iets negatiefs en zal hij het niet uit zichzelf gaan opzoeken. Hou de training dus vooral leuk!

Tip 4: Heb geduld
Je hond moet wellicht gewoon even wennen aan de nieuwe plek. Leg er daarom ook niet te veel focus op en kijk het een tijdje aan. Wil je hond er echt niet in liggen? Bedenk dan waarom dit het geval zou kunnen zijn. Is de mand harder dan het vorige exemplaar? Leg er dan een lekkere deken in. Zijn de randen harder? Wellicht is er een ander kussen te vinden waardoor je hond er net anders in ligt.

We hopen dat met deze tips jouw kanjer zich snel thuis voelt op zijn nieuwe plek!

 

Petfactor B.V. - Hooiland 19, 3861XD Nijkerk - KVK nr. 84269510 - BTW nr. NL863153902B01