Vlooien bij de hond

Als er sprake is van vlooien bij je hond, dan zal er negen van de tien keer sprake zijn van de kattenvlo. Hoe dat kan? De ‘officiële’ hondenvlooien (die inderdaad anders zijn dan kattenvlooien) komen in Nederland amper meer voor. Wat vlooien doen op een hond? Ze bijten het arme beestje meerdere keren om bloed te zuigen. Er ontstaan dan rode bultjes op de huid en je hondje wordt helemaal dol van de jeuk.

Hoe komt je hond aan hondenvlooien?

Je hond moet natuurlijk naar buiten om de pootjes te strekken en om zijn of haar behoefte te doen. Komt hij of zij ergens waar al eerder een hond heeft gelopen of in het gras gaan rollen en had die hond toevallig vlooien? Grote kans dat jouw hond ook een ‘portie’ van die vlooien meekrijgt, ongemerkt natuurlijk. Hij of zij hoeft maar even door het gras te rollen en er kleven al snel talloze piepkleine vlooieneitjes in de vacht. En let wel: we hebben het feitelijk nog steeds over eitjes van kattenvlooien, niet over die van de hondenvlo!

Vlooienbeet bij je hond: wat zie je precies?

  • Kleine rode bultjes met daarin witte of rode puntjes op de huid
  • Korstjes op de huid (door het krabben)
  • Mogelijk zie je in de vacht ook zwarte stippen (dit zijn vlooien of hun uitwerpselen)

Vlooien bij de kat

De kattenvlo is de meest voorkomende vlo in woningen in ons land. En deze vlooiensoort komt niet alleen bij katten voor, maar kan net zo goed op honden en mensen overspringen. Hoe je de kattenvlo herkent? Het beestje is roodbruin van kleur en is twee tot drie millimeter lang. Niet dat je het beestje in één oogopslag herkent, maar als je zwarte stipjes of vlooieneitjes tegenkomt in de vacht van je kat, weet je eigenlijk al genoeg!

Hoe komt je kat aan kattenvlooien?

Katten die van hun eigenaren buiten mogen verblijven, kunnen op verschillende plekken in contact komen met vlooien en vlooieneitjes. Katten die alleen binnen verblijven en toch vlooien hebben, kunnen ze hebben opgelopen doordat er vlooieneitjes aan schoenen van mensen zijn blijven kleven. Loopt er bijvoorbeeld iemand door het huis na een wandeling, dan kunnen er overal eitjes worden verspreid.

Vlooienbeet bij je kat: hoe ziet dit eruit?

  • Je ziet kleine rode bultjes. In elk bultje kan een witte of rode stip zitten.
  • Je ziet ook korstjes op de huid. Tja, de kat krabt zich natuurlijk gek!
  • Kleine zwarte stipjes in de vacht kunnen op vlooien of vlooienuitwerpselen duiden.
shutterstock  scaled
Petfactor B.V. - KVK 84269510 - Bellstraat 7, 3861 NP, Nijkerk